Учасники: 0 учасник(и)

Поділились ?

0

Кліки ?

0

Вірусний Ліфт ?

0%

User's Tags

Інші Статті

  • 25 Лют 2017
    Один із способів, як посередники (так звані клієнти) обходять закон і необхідність оформити чеські робочі візи - укладення між польською і чеською компанією договору про відрядження. Шахраї в Україні та Чехії обманюють людей і стверджують що це легально. Ні. Будьте уважні. Погоджуючись на такі умови роботи ви порушуєте закон і збагачуєте нечесних посередників.       Польська робоча віза видається і дає вам право на роботу тільки на території Польщі. При заповненні документів завжди вказуеться ваш работодавець, місце роботи і спеціальність. Також адреса ПОСТІЙНОГО місця проживання в Польщі. При зміненні трьох головних пунктів : работодавця, позиціі чи місця постійного проживання в Польщi, ви зобовязані інформувати органи поліціі для іноземців.   Якщо ви весь термін дії візи працюєте на території іншої держави - ви порушуєте закон Польщі, так як видану вам візу використовуєте не по зазначеному призначенні. Візу видає держава а не компанія, для роботи на своїй території. З цього компанія не може порушувати закон і направляти людей на роботу на весь зазначений термін в іншу державу.   Відрядження (стажування) не може поширюватися на весь термін дії візи. Якщо ваша так звана командіровка триває весь термін дії візи - ваше відрядження фіктивне, так як її єдина мета - порушити трудовий закон для іншої держави. Працюючи весь термін польської візи в Чехії, ви порушуєте закон Чехії.   Перебуваючи на території Чехії (на підставі будь-якої візи, навіть на підставі туристичної візи) відповідно до закону ви зобов'язані зареєструватися протягом трьох робочих днів у відділенні поліції для іноземців. Після реєстрації вам видають картку реєстрації з терміном перебування і адресою на території Чехії. Цю картку можуть попросити при перевірці документів на території Чехії і при пересіченні кордонів. Штраф за недотримання цього правила може бути до 3 000 чеських крон.   Будь ласка, будьте уважні!   Фото: celnisprava.cz  Катерина Скрипнік, спеціально для UAPORTAL.CZ
    3449 Опубліковано KaterinaSkrypnik
  • 08 Квіт 2017
    Перша неділя квітня була дійсно дуже наповненою подіями. Я хотіла б звернути вашу увагу на ще одну, не менш важливу подію для іноземців в Чехіі. 7.4.2017 Палата депутатів Парламенту Чеської Республіки ухвалила новелу до закону про перебування іноземців. Новела суттєво посилює правила перебування іноземців. Відразу слід відмітити, що для того, щоб поправки почали діяти, їх повинні ухвалити Сенат і президент Чеської Республіки.  В чому полягають ухвалені поправки?:  Припинення провадження у справі про видачу дозволу на проживання, якщо іноземець без важливих причин не з'явився, обманював, або надав підроблені документи. Запроваджує порядок зупинення так званих "прихованих" агенцій, які займаються працевлаштуванням без дозволу уряду праці. Якщо агенція чи компанія, яка влаштовує або бере до себе на роботу іноземців, має заборгованість, або працевлаштовує нелегально, вона вноситься до відповідного регістру і втрачає право працевлаштування іноземців. Видані візи через такі агенціі будуть анульовані. Новела покращує умови для інвесторів. Вона вводить нові (спрощені) правила перебування для іноземців, які інвестують в економіку ЧР. Новела закону також розраховує на те, що іноземці, які працюють, будуть мати можливість залишитись в Чехії шість місяців, без того, щоб просити про продовження візи після трьох місяців, як це було раніше. Іноземці, які займаються підприємницькою діяльністю, можуть залишитись і на два роки, якщо їхня діяльність повязана з вагомими інвестиціями.  В новелі передбачено новий інститут карти працевлаштованого штатного працівника "kartа vnitropodnikového zaměstnance", яка дозволить іноземцям знаходитись в Чехії до шести місяців, якщо вони працюють на посаді менеджера, фахівця або стажиста в компанії з центральним офісом за межами Євросоюзу. Право працювати в Чехії пів року можуть отримати і іноземці, які приїжджають на сезонні роботи. Пятий пункт на мій погляд являеться самим цікавим, можливо саме так Чеська Республіка хоче вирішити проблему нелегальних працівників з польськими візами. Слід зауважити, що зовсім необовязково, що Сенат ухвалить новелу в цілому порядку, можливо деякі пункти будуть виключени чи змінені. Спеціально для UAPORTAL.CZ Kateryna Skrypnik
    2261 Опубліковано KaterinaSkrypnik
  • 19 Бер 2017
    Mинулого тижня, 9 березня пройшло голосування в комітеті Європарламенту по досить важливому для України питанні - внесення України до списку країн, яким надається безвізовій режим. Більшість членів комітету проголосували "За".   Що буде відбуватись далі?   Для остаточного рішення Україні належить пройти ще два етапи:   Голосування в Європарламенті. Затвердити рішення повинен не тілки комітет Європарламенту, а й Європарламент в цілому (вже відомо, що голосування відбудеться 5 квітня) після голосування в Європарламенті, його рішення повинна підтвердити рада Євросоюзу(точна дата ще невідома).   Що потрібно пам'ятати про роботу безвізу для України?   Подорожувати без віз зможуть лише власники біометричних паспортів. Тим, хто не має, потрібна буде віза. Як і раніше,  на кордоні у вас можуть попросити зворотній квиток або документ про мету поїздки, а також наявність коштів для поїздки.   Без віз ви зможете перебувати в країнах Шенгенської зони протягом 90-а днів з кожних 180-ти. Перевіряти кількість проведених днів будуть за штампом у паспорті про перетин кордону.  Подорожувати без віз ви зможете всіма Шенгенськими країнами Європи. А саме, безвізовий режим буде діяти для 22-х з 28-х країн ЄС, які є частиною Шенгенської угоди. Перелік цих країн знайдете тут.  Шенгенська зона офіційно включає чотири країни, що не входять в ЄС: Ісландія, Норвегія, Швейцарія і Ліхтенштейн, на них нинішня законодавча пропозиція Єврокомісії також чинна. А тому ці країни теж мають її підтримати відповідно до своїх національних процедур. Безвів також діятиме в тих країнах ЄС, які ще не є учасницями Шенгенської зони, але мають зобов’язання виконувати Шенгенське законодавство: Румунія, Болгарія, Хорватія. Великобританія та Ірландія не належать до Шенгенської зони, візи в ці країни вам необхідно буде оформляти і після безвізу.  Безвіз НЕ дає вам автоматичного дозволу на роботу чи навчання в Європі.  Для студентів: якщо навчальні курси будуть коротшими 3 місяців, то візи не потрібно, в іншому випадку необхідно оформляти студентську візу. Безвіз, чи не безвіз, вам потрібно буде показувати паспорт.        Будьмо уважні! Катерина Скрипник, для UAPORTAL.CZ
    537 Опубліковано KaterinaSkrypnik
  • 05 Бер 2017
    Я народилася в Луганську, але останніх 12 років живу в Празі. Після початку конфлікту я допомагала своїм родичам і друзям покинути Луганськ якомога швидше. Деякі з них опинилися в Празі. За останні три роки, приймаючи участь в різних громадських акціях я стикнулась з різними історіями людей, які отримали в Чехії так звану візу стрпені.   Візу стрпені видає МВС Чеської Республіки. На самому початку важливо уточнити, для яких випадків підходить віза стрпені. Я не буду цитувати закон, але загалом, таку візу видають у виняткових випадках: якщо іноземець по незалежним від нього причинам не може покинути країну, по стану свого або своїх близьких здоровя, або коли для нього повернення на батьківщину є небезпечним, тобто загрозою для його життя. Наприклад коли йде озброєний конфлікт. Що стосується України, всі, хто мав прописку із зони АТО- території, яка зараз не є підконтрольною Україні, отримали візу стрпені. Також вона призначена для тих, хто перебуває в процесі розгляду про надання притулку(азілу), або  у випадку, коли іноземець подав позов проти рішення МВС про відмову у отриманні візи, або продовженні терміну її дії.     Грунтуючись на своєму досвіді а також досвіді моїх друзів і знайомих, я хочу поділитися інформацією, на мій погляд, про три важливі моменти, які викликали завжди найбільше запитань і які стосуються кожного, хто знаходиться в Чехії на підставі візи стрпені.   1. Якщо термін візи стрпені закінчується, її можна продовжити не залишаючи країни. На жаль я стикалася з ситуаціями, коли люди були впевнені у зворотньому, і були вже готові платити гроші нечистим на руку посередникам (так званим документщикам) за зміну мети перебування. Вам абсолютно не потрібно це робити! Інакше ви можете втратити право на безкоштовне надання вам медичного страхування.   2. Після отримання візи стрпені ви маєте право на медичне страхування, яке вам буде оплачувати держава. Для цього необхідно звернутися у відділення поліції для іноземців, і отримати письмове підтвердження для страхової компанії про те, що вам була видана віза стрпені (копії самої візи не буде достатньо) З цим підтвердженням ви можете звернутися в будь-яку страхову компанію (наприклад у ВЗП) і отримати картку медичної страховки.   3. На підставі візи стрпені ви маєте право легально працювати. На підставі закону про працевлаштування іноземців, особи, що знаходяться на території Чехії на підставі візи стрпені мають право на працевлаштування незалежно від ситуації на ринку праці. Що це означає? Це означає, що роботодавцю не потрібно отримувати дозвіл про працевлаштування іноземця. Після підписання договору, Вам самостійно потрібно прийти в центр зайнятості (уряд працї) заповнити бланки і відразу отримати дозвіл. Вам буде необхідно заплатити 500 крон.   Дуже важливо пам'ятати про те, що вам завжди можуть якісно і абсолютно безкоштовно допомогти і проконсультувати в центрі інтеграції (http://www.cicpraha.org/). Там дійсно досвідчені юристи. Якщо вам буде необхідний перекладач, вам нададуть його там абсолютно безкоштовно.    Не бійтеся самостійно приймати рішення. Дякую друзі і будьмо уважні! Гарного дня.   Катерина Скрипнік спеціально для UAPORTAL.CZ
    464 Опубліковано KaterinaSkrypnik
Легалізація 8 415 переглядів Feb 28, 2018
У 2017 році з Чехії депортовано понад 3 тисячі нелегальних іноземних працівників

Нестача робочих рук - головний камінь спотикання для чеських промислових підприємств. З цієї причини ряд компаній змушений відмовлятися від замовлень, це підштовхує деяких приступити до таких ризикованих кроків як незаконне працевлаштування. Останні дані, опубліковані поліцією, свідчать про дуже серйозну проблему, пов'язану з дефіцитом трудових ресурсів. Тільки у 2017 році  з Чеської Республіки було депортовано понад 3000 нелегально влаштованих гастарбайтерів, що у 8 разів перевищує показники, зафіксовані чотири роки тому. Найбільш часто іноземці в обхід закону трудяться з сфері будівництва і промисловості.

Дуже правдоподібно, що число порушень в майбутньому ще збільшиться. Найчастіше закон порушують українці, у яких є польська віза, що, тим не менш, відповідно до чеських  законодавчих  норм, зовсім не дає їм право на трудову діяльність на нашій території, - повідомив газеті Господарські новини(Hospodářské noviny) аналітик Поліції у справах іноземців Володимир Такач.

 

Штрафи на суму понад 70 млн крон

«Нестача працівників досягла критичної межі. Деякі фірми від відчаю вдаються до незаконного використання потенціалу гастарбайтерів, які не мають необхідних дозволі.  Однак, в результаті, вони не тільки ризикують втратити свою репутацію, але і втратити частину накопиченого капіталу у зв'язку з високими штрафами », описує стан справ віце-президент чеського Союзу промисловості та транспорту Mілена Ябуркова. Розмір штрафних санкцій, що стягуються за порушення правил працевлаштування, в Чехії може досягти і 10 мільйонів крон (400 тис. Євро). Наприклад, у 2016 році інспектори оштрафували роботодавців на суму понад 70 мільйонів крон.

Дані про сукупний розмір штрафів, які застосовуються за підсумками звітного року, за 2017 рік поки не оприлюднені, проте відомо, що число депортованих іноземців, які нелегально працювали в країні в минулому році, у порівнянні з 2016 роком, зросло вдвічі.

 

Квоти на прийом працівників з України зросли вдвічі

«Компанії не повинні покладатися на« чесне слово »приватних агентств з працевлаштування та вимагати пред'явлення всіх необхідних документів. Деякі підприємства, на жаль, потім стверджують, що їх обдурили посередники», - розповів лідер Чесько-Моравської конфедерації профспілок Йозеф Стршедула.

Роботодавці закликали уряд ЧР спростити працевлаштування українців в Чехії з метою якнайшвидшого забезпечення виробничого процесу необхідними кадрами. Згідно з новою постановою уряду, з 10 січня 2018 р було вдвічі збільшено квоти на прийом працівників з України, а саме з 9600 на 19600 чоловік в рік.

За інформацією Radio Praha



1 коментар